Pääsivu - Venäjä-valikko


Cryptome

Marraskuu 24, 2000

VIIDES POMMI: RÄJÄYTTIKÖ PUTININ SALAINEN POLIISI MOSKOVAN KERROSTALOT 1999

John Sweeneyn artikkeli todisteista, jotka viittaavat KGB:n (FSB) asettaneen Moskovan pommit ja vierittäneen syyn tshetsheenien niskaan


 

Ratkaiseva todiste ovat nämä kuvat sytyttimestä.

Venäläisen pommiryhmän ottamat kuvat sytyttimestä ja muut tuoreet todisteet viittaavat FSB:n salahankkeeseen, jonka tarkoitus oli avustaa Vladimir Putin, FSB:n entinen johtaja, maailman toiseksi merkittävimmän ydinasevallan johtoon.

Moskovassa oli räjähtänyt kaksi pommia neljässä päivässä. Ensimmäinen räjähti juuri keskiyön jälkeen kerrostalossa Guryanov-kadulla. Se tappoi 92 moskovalaista, jotka nukkuivat sängyissään varhain aamuyöllä 9. syyskuuta 1999. Useita ruumiita lensi läheisille kaduille asti. Aamun valjetessa ihmisiä kohtasi kammottava näky: lasten vaatteita, sohva roikkui kielekkeellä, joka oli ollut jonkun olohuone. Avoimen taivaan alla kirjoja, valokuvia, levitettynä laajalle alueelle. Lasimurska narskui jalkojen alla kaikkialla lähikaduilla. Pelon ilmapiiri Moskovassa oli käsin kosketeltava.

Neljä päivää myöhemmin toinen pommi räjäytti samanlaisen kerrostalon Kashirskojen valtatien varressa viideltä aamulla. Loukkaantuneita, shokissa ja yltä päältä pölyssä, puolialastomina juuri niin kuin olivat menneet nukkumaan yksi yö ja yksi elinikä sitten, kannettiin pois paareilla. Kammottavin näky oli tulen ja savun mustaama mies, joka kontallaan ryöni raunioiden läpi, enemmän eläin kuin ihminen. Hän selviytyi. 130 muuta asukasta siinä kerrostalossa, miehiä, naisia ja lapsia ei.

Salaisen palvelun mies käveli TV-kameroiden luokse ja esitteli mustavalkoista valokuvaa epäillystä syyllisestä. Valokuva esitti tshetsheenimiestä, jolla oli lihavat kasvot, pyöreydessään lähes Budhamaiset, tummahko iho ja sävytetyt silmälasit. Tämä oli tshetsheeniterroristi, jota viranomaiset syyttivät pommiräjähdyksestä. Hän käytti nimeä Mukhit Laipanov ja oli hiljattain vuokrannut asunnot kahdesta pommein tuhotusta kerrostalosta. Oikea Laipanov kuoli auto-onnettomuudessa aikaisemmin samana vuonna. Viranomaiset olivat hyvin nopeita syyttämään ryhmää, jonka olivat kouluttaneet tshetsheeniterroristit. Tshetsheenit tekivät sen- oli salaisen palvelun esittämän kuvan välitön vaikutus. Kuvaa levitettiin kaikkialle Moskovassa. Venäjän viranomaiset eivät kuitenkaan ole pystyneet esittämään yhtään todistetta , joka tukisi heidän teoriaansa tshetsheenien syyllisyydestä Moskovan kerrostaloräjäytyksiin. Ketään ei ole viety oikeuteen, minkäänlaista todisteketjua ei ole julkistettu. Joitain miehiä on pidätetty, mutta ketään heistä ei väitetä hankkeen johtajiksi. Kolme päivää toisen pommin jälkeen katepillarit tulivat ja pistivät paikan sileäksi tuhoten mahdolliset todisteet pommien asettajista.

Etelä-Venäjällä räjähti vielä kaksi pommia. Neljä pommia vaati yhteensä yli kolmen sadan ihmisen hengen alle kahdessa viikossa.

Oli myös viides pommi. Se ei kuitenkaan räjähtänyt. Tämä viides pommi, jonka todistavat yllä nähdyt valokuvat sen sytyttimestä, tarjosi selvää todistusaineistoa, joka kyseenalaisti virallisen "tshetsheeniversion" Moskovan murhenäytelmästä. Viides pommi osoittaa aivan eri suuntaan: että KGB -FSB räjäytti Moskovan talot tarkoituksenaan mustata tshetsheenit toisen Tshetshenia sodan esinäytöksenä.

Valokuvat sytyttimestä, jotka otti venäläinen pommiryhmä ja muut tuoreet todisteet viittaavat FSB:n salahankkeeseen, jonka tarkoitus oli avustaa Vladimir Putin, FSB:n entinen johtaja, maailman toiseksi merkittävimmän ydinasevallan johtoon.

Kun kaksi Moskovan pommia räjähtivät Jeltsin oli juuri nimitettänyt Putinin pääministeriksi. Vailla minkäänlaista poliittista tai julkista taustaa, tätä entistä salaisen poliisin miestä pidettiin poliittisena mitättömyytenä, kylmänä kasvottomana Kremlin sisäpiiriläisenä, joka oli viettänyt 16 vuotta KGB:ssä edeten sen seuraajajärjestön FSB:n johtoon. Boris Kagarlitski, kokenut Kremlin tarkkailija totesi: "et voi muuttaa byrokraattia valovoimaiseksi hahmoksi. Hän on aivan yhtä harmaa kuin oli ennenkin. Hänellä on toimiva propagandakoneisto, mutta se on juuri Putinin heikkous, koska poliitikkona hän on ei kukaan. Poliitikko tarvitsee jonkinlaisen menneisyyden.

Maa Ivens, The Moskow Timesin päätoimittaja totesi saman: "Jeltsin oli käynyt läpi tukun pääministereitä ja aina kun hän antoi yhdelle potkut, hän antoi ymmärtää sillä olevan jotain tekemistä tulevien vaalien kanssa. Lopuksi hän valitsi Vladimir Putinin. Kukaan ei ollut kuullutkaan Putinista, paitsi hyvin tarkkaavaiset politiikan seuraajat ja ihmiset Pietarista. Jeltsin julistaa:"tässä on seuraajani, tässä on mies joka pystyy hallitsemaan maata" ja saa aikaan naureskelua. Kaikki sanomalehdet, mukaanlukien omamme, kirjoittivat, tämä mies ei mitenkään voi voittaa vaaleja, ellei jotain aivan poikkeuksellista tapahdu."

Moskovan kerrostaloräjähdykset olivat se poikkeuksellinen tapahtuma.

Putin astui esiin räjähdysten välittömässä jälkimainingissa: " Ne jotka tekivät tämän eivät ansaitse nimitystä eläin, he ovat pahempaa.... he ovat hulluja petoja ja heitä pitää kohdella sellaisina.

Hänen kannatuslukemansa nousivat ja hän iski uudelleen: "Me hävitämme heidät. Vaikka he olisivat ulkohuussissa ." Tämä oli kuin gangsterin suusta, mutta se teki vaikutuksen venäläiseen yleisöön. Putin käytti hyväkseen venäläistä rasismia. Vuosisatoja Kaukasus-vuorten muslimikapinalliset ovat saaneet olla venäläisille saatanan ruumiinlistumia. 1800-luvun runoilija Lermontov kirjoitti kehtolaulun joka syöpyi venäläiseen mieleen:

"Terek virtaa kivien yli, tumma vesi kuohuu, ilkeä tshetsheeni ryömii rannalle ja teroittaa kinzhaliaan (tikari), mutta isäsi on vanha soturi, karaistunut taistelussa, nuku kultaseni, rauhassa, tuutilullaa."

Tshetsheenit olivat nöyryyttäneet Venäjän mahtia ensimmäisessä Tshetshenian sodassa, jonka Jeltsin oli aloittanut juoppohulluuden vallassa 1994. He olivat kidnapanneet ja tappaneet monia venäläisiä sotilaita joskus verisellä ja inhottavalla tavalla.

Islamilainen terrori

Nyt oli Venäjän armeijan ja FSB:n vuoro ottaa omansa takaisin. Tshetsheenejä lahdattiin, Grozni murskattiin rauniokasaksi ja heidän talouselämänsä tuhottiin, samoin ekologia, heidän miehensä ammuttiin ja kidutettiin ja heitettiin maakuoppiin - ja kaikki tämä jatkuu edelleen.

Panssarit alkoivat vyöryä Tshetsheniaan, joka joutui todistamaan Venäjän menestystä tuhansien siviilihenkien kustannuksella.

Putinin karski, raakalaismainen reaktio Moskovan pommeihin teki hänestä supertähden. Tshetsheenit menettivät kaiken mitä olivat saavuttaneet ensimmäisessä sodassa. Tshetsheeninäkemys on tämä: "jos olisimme halunneet pommittaa Moskovaa, olisimme räjäyttäneet Kremlin tai ydinvoimalan. Miksi olisimme räjäyttäneet joitain kerrostaloja ?" Putinin kovan kundin esitys sai hänen gallup-lukunsa nousemaan läheltä nollaa 70 prosenttiin. Valtavan suosion saattelemana hänet nimitettiin Venäjän federaation virkaa tekeväksi presidentiksi Jeltsinin toimesta uuden vuoden aattona. Jeltsin, joka oli sairas juoppo, kuin huono vitsi, väistyi paeten Sveitsin pääsyyttäjän käynnistämiä tutkimuksia kavalluksesta ja rahanpesusta, jotka olivat tulleet jo hyvin lähelle hänen sisäpiiriään, "perhettä", Kremlissä.

Aikaisemmin 1999 erikoissyyttäjä Juri Skuratov oli ollut Jeltsinin tapauksen kimpussa. Hän oli saanut raskauttavia todisteita Sveitsin viranomaisilta joiden mukaan Jeltsinin tytär Tatjana oli sekaantunut juttuun. Sitten hän sai puhelun: "olemme saaneet sinut nauhalle, eroa tai teemme sinusta lopun". Skuratov ei suostunut kiristykseen ja Venäjän TV:n miljoonat katsojat saivat nähdä hänen pelehtivän kahden protituoidun kanssa. He näkivät erikoissyyttäjänsä makaavan alastomana selällään yksi naisista hänen päällään. Se oli klassinen likainen temppu.

Kuka oli tempun takana ? Skuratov sanoi:" FSB:n päällikkönä Putin oli yksi niistä, jotka taistelijat minua vastaan, jotka tuhosivat minut ja saivat juonittelullaan minut pois jutun kimpusta". Skuratovin häpäiseminen teki lopun erikoissyyttäjästä muttei itse jutusta. Elokuuhun 1999 mennessä todisteet Jeltsiniä ja hänen perhettään vastaan lisääntyivät. Ne keskittyivät Kremlin kalliin remonttihankkeen ympärille. Keskeinen väite oli, että albanialaista sukujuurta oleva sveitsiläinen bisnesmies oli toimittanut Jeltsinin sisäpiirille luottokortteja palkkioksi urakkasopimuksesta. Mikä pahinta todisteet olivat sveitsiläisillä, ei venäläisillä. Jeltsinin kannatusluvut painuivat 2 prosentin tuntumaan. Siinä vaiheessa hän teki vakoilupäälliköstään Putinista pääministerin.

Samaan aikaan Venäjän TV näytti videota tshetsheenisisseistä kiduttamassa ja tappamassa venäläisiä sotilaita. Pahin kohtaus näyttää, kuinka veitsi työnnetään kaljuksi ajellun valkoisen miehen kaulaan. Hänen valtimonsa katkaistaan ja lähikuva näyttää veren suihkuavan hänen kasvoiltaan. Seuraavassa kohtauksessa mies makaa kuolleena maassa. Mistään ei voi päätellä, että uhri on venäläinen sotilas ja tappaja tshetsheeni, minkäänlaista todistusaineistoa ei esitetä. Joka tapauksessa tämä ja muita samantapaisia videopätkiä näytettiin Venäjän TV:ssä uudestaan ja uudestaan - ikäänkuin joku viranomaistaho olisi päättänyt kääntää venäläisten mielipiteet tshetsheenejä vastaan. Ja tämä tapahtui ennen pommiräjähdyksiä.

Ensimmäinen räjähdys tapahtui eteläisessä Buinaksin kaupungissa tappaen 62 ihmistä 4. syyskuuta 1999. Sitten tulivat kaksi Moskovan pommia, sitten neljäs, joka tappoi 17 eteläisessä Volgodonskin kaupungissa 16 syyskuuta.

Venäjän hallituksen todisteet, että tshetsheeniterroristit tai tshetsheenien tukemat terroristit pommittivat Moskovaa ja kahta Etelä-Venäjän kaupunkia, lausui julki Vladimir Kozlov, FSB:n terrorismin vastaisen osaston johtaja lehdistötilaisuudessa Moskovassa vuosi tapahtuneen jälkeen. Kozlov sanoi, että terroristit olivat jäseniä radikaalissa islamilaisessa lahkossa, jota johti eräs Achemez Gochiyajev. Hän oli saanut 500 000 dollaria pelätyltä tshetsheenipäällikkö Khattabilta. Gochiyajev värväsi Jusuf Krymshamkhalovin ja Denis Saitakovin toteuttamaan Moskovan räjäytykset. Yhtään näistä miehistä ei ole pidätetty. Mutta kaksi muuta on: Taukan Frantsuzov ja Ruslan Magayajev. Todisteita kahta viimeksi mainittua vastaan, jos ja kun he joutuvat oikeuden eteen, odotetaan mielenkiinnolla.

Terroristit koulutettiin Tshetsheniassa ja lähetettiin muihin Pohjois-Kaukasuksen tasavaltoihin, kuten Karachevo-Cherkassiaan mukanaan tonneittain räjähteitä, väitti FSB. Perillä he vuokrasivat kuorma-autoja ja salakuljettivat räjähteet Moskovaan yleensä naamioituna sokeriksi, perunoiksi tai muiksi tuotteiksi. Kozlovin mukaan useimmat pommit oli tehty kaliumnitraatin ja alumiinijauheen seoksesta, Casio kellojen toimiessa ajastimina . FSB:n tutkijat sanovat myös löytäneensä 500 kiloa tätä räjähdysainetta läheltä Urus-Martanin kaupunkia Tshetsheniassa joulukuussa 1999. Tämän väitetään todistavan, etteivät terroristit ainoastaan saaneet koulutuksensa Khattabin leirillä Tshetsheniassa, vaan saivat myös räjähdysaineet sieltä.

Maalaisjärjellä ajatellen tuntuisi älyttömältä ryhmälle tshetsheenejä salakuljettaa räjähdysaineita Urus-Martanista asti Moskovaan. Ensimmäisestä Tshetshenian sodasta asti Venäjän poliisi on rutiinin omaisesti vainonnut tshetsheenejä pysäyttäen ajoneuvoja ja suorittaen etsintöjä ja tarkastaen henkilöpapereita. Sitä paitsi, Moskovassa on pitkään toiminut voimakas tshetsheenimafia, täysin kykenevä hankkimaan käsiinsä aseita ja räjähteitä paikan päällä. Venäjällä on mahdollista lahjoa tiensä ydinohjussiiloon tai ostaa luettelo ydinsukellusvene Kurskin mukana hukkuneista merisotilaista. "Tshetsheeniterroristi" olisi riskeerannut paljon raahaamalla räjähteet tuhansia kilometrejä Moskovaan, kun ne olisi ollut helppo ostaa periltä.

Kuusi epäillyistä, mukaanlukien Etelä-Venäjän pommeista syytetyt, oli kuollut taisteluissa federaation joukkoja vastaan. Kuolleet eivät laula. Suuri osa FSB:n aineistosta oli aihetodisteita.

Mutta FSB:n virallinen versio alkaa hajota käsiin, jos tarkastellaan viidennen pommin tapausta. Kertomus sen löytämisestä, purkamisesta ja kiistämisestä heittävät raskaan epäilyksen varjon Kremlin päälle.

Suunnillee klo 9 illalla 22. syyskuuta Rjazanin kaupungissa, pari sataa kilometriä kaakkoon Moskovasta, Vladimir Vasilijev, insinööri joka oli tulossa kotiin, huomasi kolme tuntematonta henkilöä epäilyttävissä touhuissa hänen kerrostalonsa kellarissa 14/16 Novosyolovin kadulla, sananmukaisesti käännettynä uudisasukkaiden kadulla. Vasilijev sanoi: "valkoinen auto oli pysäköity sisäänkäynnin eteen tavaratila ovelle päin. Autossa oli kaksi nuorta miestä, nuori nainen, kaikki noin 20 tai 25 vuotiaita".

Vasiljev huomasi, että auton rekisterinumeron kaksi viimeistä numeroa oli peitetty paperilla, johon oli kirjoitettu 62, mikä on Rjazanin aluetunnus. Paperin alta pilkotti oikea numero, joka oli Moskovan tunnus. Vasiljev oli ihmeissään ja päätti soittaa poliisille. 'Kun odotimme hissiä, yksi nuorista miehistä tuli ulos autosta ja tyttö kysyi: "joko olette tehneet kaiken?""Kyllä.""OK, lähdetään." Sitten he nousivat autoon ja hiljaa ajoivat pois.'

Vasiljev tarkkaili kolmea henkilöä autossa, jossa oli muutetut rekisteritunnukset. "Muistan kuljettajan paikalla istuneen varsin laihan miehen, jolla oli viikset, toinen mies oli tukevampi. Tytöllä oli vaalea lyhyeksi leikattu tukka, urheiluasu ja nahkatakki. He olivat venäläisiä, eivät aasialaisia.

Poliisi saapui. Komissaario Andrei Chernyshev paikallispoliisista oli ensimmäinen, joka meni talon kellariin. Hän kertoi: "Me saimme hälytyksen päivystäjältä. Se oli noin klo 10 illalla. Joitain tuntemattomia oli nähty poistuvan Novosyolovon kadun 14/16:n kellarista. Tapasimme tytön, joka seisoi talon seinustalla. Hän kertoi meille miehistä, jotka tulivat kellarista ja poistuivat autolla, jonka rekisterikilpi oli peitetty paperilla. Menin alas kellariin. Tässä kerrostalossa oli hyvin syvällä oleva kellari, joka oli osittain veden vallassa. Näimme sokerisäkkejä ja niihin liitetyn elektronisen laitteen, sähköjohtoja ja kellon. Kauhistuimme. Juoksimme ulos kellarista ja jäin vahtimaan talon sisäänkäyntiä kun aliseni riensivät evakuoimaan asukkaita."

Isoäiti Clara Stepanova muistaa tuon yön: 'naapurit alkoivat koputtaa ovelle ja sanoivat: tulkaa nopeasti ulos, jotain on vaarallista on laitettu talon alle." Kahmaisimme jotain mukaamme ja syöksyimme ulos. Tyttäreni syöksyi ulos puolipukeissaan, ilman sukksia, ilman housuja, vain takki päällä. Pikkulapset tulivat myös ilman vaatteitaan. Poliisit eivät päästäneet meitä enää lähelle taloa ja aloittivat tutkimukset.'

Vasiljev sanoi: "kun seisoimme pihalla, vaimoni muisti ettei ollut sammuttanut hellaa, joten menin sisäministeriön upseerin puheille. Menimme yhdessä ylös hissillä ja hän kertoi minulle, että he olivat todella löytäneet aikapommin."

Juri Tkachenko, paikallisen pommiryhmän johtaja, meni kellariin. "Minulle se oli aito pommi, olin tosi paikan edessä," hän sanoi. Hän testasi kolme sokerisäkkiä kannettavalla MO-2 kaasuanalysaattorilla ja sai positiivisen tuloksen heksogeenille, räjähdysaineelle, jota Moskovassa oli käytetty.

Sytyttimen ajastin oli säädetty aamuyölle klo 5.30, mikä olisi tappanut suurimman osan 13-kerroksisen talon 250 asukkaasta. Säkit vietiin paikallisen FSB:n toimesta pois klo 1.30 yöllä, mutta he jättivät sytyttimen pommiryhmälle. Se valokuvattiin seuraavana päivänä.

Kun asukkaiden lopulta annettiin mennä koteihinsa seitsemältä aamulla, yksi poliiseista antoi rouva Stepanovan nähdä mitä oli jäänyt kellariin. Hän sanoi: 'sinne oli jäänyt jotain, ja poliisi sanoi: "tuo on sitä, tuon aineen oli määrä räjäyttää teidät." '

Boris Kagarlitskin mukaan paikallinen poliisi pidätti kaksi miestä sinä yönä. (Kagarlitski on jäsen venäläisessä instituutissa: the Russian Institute of Comparative Politics) "FSB-upseerit jäivät kiinni verekseltään asettamasta pommia. Poliisi pidätti heidät ja he yrittivät pelastautua esittämällä FSB:n henkilökortit."

Sitten FSB:n päämaja Moskovassa sekaantui asiaan ja miehet vapautettiin kaikessa hiljaisuudessa. Seuraavana päivänä, 24.9. Moskovan FSB antoi tiedotteen, että Rjazanissa ei ollut oikeaa pommia, ainoastaan harjoitustilanne. Siellä ei ollut Hexogeeniä vain sokeria. Kremliä tukeva lehdistö raportoi, että Rjazanin pommiryhmä oli tehnyt virheen todetessaan säkeissä olevan Hexogeeniä. Eräs lehti kommentoi, että ehkä he eivät olleet pesseet testeriään. Se oli huomautus, joka sai räjähde-expertti Tkachenkon vastaamaan: "ei testeri ole mikään peräruisku, siinä on kaksi säteilyn lähdettä. Nämä ihmiset eivät tiedä, mistä puhuvat."

Alexander Sergejev, Rjazanin alueellisen FSB:n päällikkö sanoi kysyttäessä koulutusharjoituksesta: "päätöstä ei tehnyt paikallinen FSB. Jos se oli koulutusharjoitus, se tehtiin valmiustilan testaamiseksi kaikissa Venäjän kaupungeissa. Kukaan ei kertonut meille, että se oli harjoitus, emmekä koskaan saaneet ilmoitusta, että se oli ohi. Kahteen vuorokauteen emme saaneet mitään dokumenttia tai käskyä, että se oli ohi."

Sisäministeriö on virallisesti kieltänyt poliisia ja FSB:tä puhumasta pommista, jota ei koskaan ollutkaan. Mutta harvat uskovat Kremlin versioon, että kyseessä oli vain koulutusharjoitus.

Vasiljev kertoi: "kuulin radiosta virallisen version, kun FSB:n tiedottaja ilmoitti, että kyseessä oli koulutusharjoitus. Minusta tuntui todella epämukavalta. Monet naapurit alkoivat soitella minulle ja kysyä: "kuulitko mitä he sanoivat ?" Kuulin kyllä, mutta en voi uskoa sitä."

FSB:n version uskottavuus perustuu ajatukseen koulutusharjoituksesta. Miksi käytettäisiin oikeaa hexogeeniä ja oikeaa sytytintä valepommissa ? Jos kyseessä oli vain harjoitus, miksi kerrostalon asukkaita oli pidettävä ulkona koko yö ? Ja miksi pommiryhmä näki vaivaa kuvatakseen valesytyttimen ?

Paikallisten asukkaiden huolestuneisuus lisääntyi, kun sanomalehti Novaja Gazeta kirjoitti, että hexogen-säkkejä oli löydetty sotilastukikohdasta Rjazanissa. Lehti kertoi, että kaupungin ulkopuolella sijaitsevaa asevarikkoa vartioinut laskuvarjojääkäri oli löytänyt kasan sokerisäkkejä. Hän avasi hieman yhtä niistä ja yritti käyttää säkissä ollutta jauhetta teensä makeuttamiseen huonolla menestyksellä. Paikalle hälytetty räjähdysaine-expertti totesi säkkien sisältävän hexogeeniä.

Putin on julistanut: "Venäjän turvallisuuspalvelussa ei ole ketään, joka olisi kykeneväinen tekemään sellaisen rikoksen kansaamme vastaan. On moraalitonta edes harkita sellaista mahdollisuutta. Itse asiassa, tämä on vain osa Venäjää vastaan käytävää informaatiosotaa."

Hänen ongelmansa on, etteivät Rjazanin kerrostalojen asukkaat, muiden joukossa, usko hänen tai FSB:n selitystä asiasta.


Copyright 2000 John Sweeney.

Jakelua tai kopiointia ei rajoiteta. Ilmoita tekijäksi John Sweeney ja Cryptome jos haluat, mutta se ei ole välttämätöntä.